Program våren 2025

 

Eirik Løkke

Tirsdag 7. januar "Donald Trump 2.0, veien til Det hvite hus og konsekvenser for verden"

Interessen rundt det amerikanske presidentvalget er fortsatt stor, og to måneder i etterkant er det tid for oppsummering. Hvordan forklare valgresultatet, og hva hender nå, i USA og internasjonalt? Eirik Løkke er rådgiver i tankesmien Civita, og er mye brukt av bl.a. NRK som ekspertkommentator om amerikansk politikk og samfunns forhold, men også om demokrati og demokratiutvikling generelt. Blant mange verv er han også styremedlem i Norge-Amerikaforeningen. Løkke har en master i historie fra Universitetet i Bergen, bachelor i statsvitenskap (sammenlignende politikk) og delfag jus som støttefag.

 

Svein Greni og Asbjørn Lundsvoll



Tirsdag 4. februar "Hans Børlis liv og diktning"
Musikalsk kåseri ved Asbjørn Lundsvoll og Svein Greni

Gjennom dikt og musikk vil de gi oss et nærmere bekjentskap med lyrikeren og skogsarbeideren Hans Børli.
Svein Greni er profesjonell musiker, utdannet ved Østlandets musikkonservatorium med fløyte som hovedinstrument.
Asbjørn Lundsvoll har lang erfaring med å blande musikk og poesi.

NB: Fremføringen tar ca. 75 minutter uten pause.

 

Terje Mikael Hasle Joranger

Dato endret til 2. september "Oppbrudd og endring: Norsk utvandring til Nord-Amerika i et 200 års perspektiv"

I 1825 seilte Restauration fra Stavanger til New York med 52 norske emigranter om bord. I 2025 markeres 200-årsjubileet med en rekke arrangementer under paraplyen Crossings 200. Hva betydde utvandringen for de som reiste, for det de kom til og det de reiste fra? Terje Joranger er fag- og forskningsdirektør ved Norsk utvandrer museum og professor II i historie ved Høgskolen i Innlandet. Han er historiker med doktorgrad fra Universitetet i Oslo, med en avhandling om tradisjonsoverføring blant norsk-amerikanere i USA. Han har også gitt ut en rekke artikler og bøker om norsk utvandring til Amerika, særlig knyttet til innvandrings- og tilpasningsprosessen blant norske innvandrere i USA.

 

Morten Nordhagen Ottosen

Tirsdag 4. mars "Nordisk sikkerhets- og fredspolitikk i et historisk perspektiv"

Siden 2022 er hele Norden blitt samlet i én sikkerhets- og forsvars allianse. Hvor unikt er dette, og hvordan ser bildet ut for henholdsvis felles nordisk sikkerhets- og fredspolitikk i historisk perspektiv? Morten Nordhagen Ottosen er professor, Ph.D i historie ved Krigs skolen, Forsvarets Høyskole. Han er forsker og underviser særlig i nordisk og europeisk historie i perioden 1770 – 1914. Ottosen er en aktiv populærvitenskapelig formidler og bidrar jevnlig i skandinavisk offentlighet, inkludert NRK, TV2, Danmarks Radio og Sveriges Radio. Han har bakgrunn fra Universitetet i Oslo (UiO), NTNU og Syddansk Universitet i Odense, og tok sin doktorgrad i historie ved UiO.

 

Skogfinneforeningen

Tirsdag 1. april "Skogfinnene – historie, kultur og språk – og integrering i det norske samfunnet"

Skogfinnenes røtter er i Savolax og Tavastland, og de utvandret fra Finland først til Sverige i hundreårsperioden ca. 1575 – 1660. Til Norge kom de i 1630-årene. Hvordan foregikk integreringen og tilpasningen til det norske samfunnet? Hva særpreger den skogfinske kulturen og hvor står den og kulturbevisstheten i dag?

Foredragsholder blir avgjort etter Skogfinneforeningens årsmøte.


Randi Kveine og Gisle Erlien

Tirsdag 6. mai "Fra pårørendesjokk til mestring"

 

Randi Kveine og Gisle Erlien er forfattere av suksessboka «PÅRØRENDESJOKKET – GPS for alzheimer-pårørende». De havnet selv i pårørenderollen og lette etter gode råd. Til slutt skrev de guideboka de savnet. Raskt oppdaget de at helsepersonell hadde lite kunnskap om kommunikasjon med pårørende. Resultatet ble en lærebok om kommunikasjon og samhandling med pårørende «Pårørendefokus i demensomsorgen». Fremtidens Norge trenger enda mer pårørendeinnsats i demensomsorgen. Da er det bra å ha et faglig grunnlag å støtte seg på. Paret er både forfattere og artister. Kveine er cand.mag. og sosionom, Erlien er sivilarkitekt.

Det er aldri lett å vite hvordan man skal forholde seg til familiemedlemmer, venner og kolleger med ulike nivåer av demens. Pårørendesjokket byr på hverdagshistorier, erfaringer og råd. Det hele ment som hjelp til å håndtere egne følelser, relasjonen til den rammede og dialogen med hjelpeapparatet. Guideboka ble godt mottatt, og måtte trykkes i nytt opplag.

Disse to bøkene er utgangspunktet for Randi Kveine og Gisle Erlien presentasjon fra scenen. De er kjent under artistnavnet GiRa og for å skape en annerledes og optimistisk ramme for håndtering av tanker omkring demens i sine foredrag Norge rundt.